Lombok is een eiland in de provincie West-Nusa Tenggara, Indonesië. Het maakt deel uit van de ketting van de Kleine Soenda-eilanden, met de Straat van Lombok die het scheidt van Bali in het westen en de Straat van Alas daartussen en Sumbawa in het oosten. Het is ongeveer cirkelvormig, met een “staart” (Sekotong-schiereiland) naar het zuidwesten, ongeveer 70 kilometer (43 mijl) breed en een totale oppervlakte van ongeveer 4.514 vierkante kilometer (1.743 vierkante mijl). De provinciehoofdstad en de grootste stad van het eiland is Mataram. Het is qua grootte en dichtheid enigszins vergelijkbaar met het naburige Bali en deelt wat cultureel erfgoed, maar maakt administratief deel uit van Nusa Tenggara Barat samen met het dunbevolkte Sumbawa. Het is omgeven door een aantal kleinere eilanden die plaatselijk Gili worden genoemd. Het eiland was de thuisbasis van ongeveer 3,35 miljoen Indonesiërs zoals opgetekend in de tienjarige volkstelling van 2014; de Census 2014 resulteerde in een populatie van 3.352.988.

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron op Lombok. Het meest ontwikkelde toeristisch gebied van het eiland ligt aan de westkust van het eiland en is gecentreerd rond de gemeente Senggigi. De directe omgeving van de gemeente bevat de meest ontwikkelde toeristische voorzieningen. De kuststrook aan de westkust is verspreid over een strook van 30 kilometer (19 mijl) langs de kustweg naar het noorden van Mataram en de oude luchthaven van Ampenan. Het belangrijkste toeristische gebied strekt zich uit tot Tanjung in het noordwesten aan de voet van de berg Rinjani en omvat de Sire en Medana Peninsulas en de zeer populaire Gili-eilanden die direct voor de kust liggen. Deze drie kleine eilanden zijn meestal per boot bereikbaar vanuit Bangsal bij Pemenang, Teluk Nare, iets zuidelijker, of verder naar het zuiden bij het strand Senggigi en Mangsit. Veel hotels en resorts bieden accommodaties variërend van budget tot luxe.

De laatste jaren zijn er directe snelle bootdiensten vanaf Bali geopend en een directe verbinding met de Gili-eilanden gemaakt. Hoewel ze snel van karakter veranderen, bieden de Gili-eilanden nog steeds zowel een ontspannen toevluchtsoord voor backpackers als een eersteklas resortbestemming. Andere toeristische bestemmingen zijn onder meer Mount Rinjani, Gili Bidara, Gili Lawang, Narmada Park en Mayura Park en Kuta (duidelijk anders dan Kuta, Bali). Sekotong, in het zuidwesten van Lombok, is populair vanwege de vele en diverse duiklocaties. Het Kuta-gebied staat ook bekend om zijn grotendeels verlaten, witte zandstranden. De kleine stad ontwikkelt zich snel sinds de opening van de internationale luchthaven in Praya. Steeds meer surfers van over de hele wereld komen hier op zoek naar perfecte surf en het langzame en rustieke gevoel Lombok. Surfen in South Lombok wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Grote polaire dieptepunten stijgen omhoog door de Indische Oceaan en leiden een lange, hoge golf van zo ver zuidelijk als Heard Island van eind maart tot september of later. Dit komt samen met het droge seizoen en de zuidoostelijke passaatwinden die als een klok werken. Lombok staat bekend om zijn diversiteit aan klifs aan zee, waaronder het wereldberoemde Desert Point bij Banko Banko in het zuidwesten van het eiland. De noordwestkust bij Tanjung heeft veel nieuwe chique hotel- en villaontwikkelingen die zijn gecentreerd rond het schiereiland Sire en Medana, vlakbij de Gili-eilanden en een nieuwe jachthaven aan de Medana-baai. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen een aanvulling op de reeds bestaande 5-sterren resorts en een daar reeds aangelegde grote golfbaan.

Classic Lombok Cultuur Trip

Vanaf Bale Solah vertrekken we om 10 uur en rijden naar Bunian Bukit waar je vanaf deze heuvel een prachtig uitzicht hebt. Vervolgens gaan we naar Karang Bayan waar we ‘Rumah Adat’ bezoeken, een traditioneel cultuurhuis in Lombok. Je zult ontdekken hoe mensen in de beginperiode op Lombok woonden. Hierna reizen we door Sesaot, beroemd om zijn prachtige rijstveldterrassen terwijl we op weg zijn naar de historische Suranadi, genesteld in de koele uitlopers boven de stad. Suranadi staat bekend om zijn complex van drie tempels, gebouwd in de 16e eeuw door een Javaanse priester, de oudste en heiligste hindoetempels in Lombok. Na dit bezoek kunt u de chauffeur vragen om een tussenstop te maken als u een lunchpauze wilt houden. Vervolgens rijden we naar het weefdorp Sukarara, waar vrouwen hun vaardigheden en technieken in traditioneel weven demonstreren. Je kunt ook een bezoek brengen aan de winkel waar je de prachtige geweven stoffen kunt kopen. Hierna rijden we naar onze eindbestemming bij PuraBatu Bolong, een Balinese hindoetempel gebouwd op een rots van zwart vulkanisch gesteente, met uitzicht op Bali over de Lombok-straat. U kunt er zeker van zijn dat u gaat genieten van deze culturele reis. 

Rp. 800.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 175.000

Een wandeling door de rijstvelden met Andy

Andy haalt je ’s ochtends op met zijn auto en neemt je mee naar zijn ‘droom’ huis. Hij zal je vertellen over deze plek en waarom hij op die plek zijn huis heeft gebouwd. Je zult genieten van een kopje koffie of thee voordat de rijstveldwandeling begint. Andy leidt je door zijn ‘achtertuin’ waar de rijstvelden beginnen. Hij kan je niet alleen alles vertellen over het groeiproces van rijst, hij weet ook alles van de andere planten, kruiden en bomen die je tijdens deze leuke wandeling zult ontdekken. De wandeling geeft je een fantastisch uitzicht op de rijstvelden en veel interessante informatie. Andy leidt je door een riviertje (neem schoenen mee die nat kunnen worden) en zal je enkele plekken laten zien waar alleen de lokale bevolking komt wonen. Aan het einde van de wandeling word je teruggebracht naar Andy’s huis met een lokaal paard en wagen, de lokale manier van transport. Weer bij hem thuis heeft de vrouw van Andy een lekkere lokale maaltijd voor je klaargemaakt waar je van gaat genieten. Daarna brengt hij je terug naar de villa. Vraag onze manager om een ​​reservering te maken voor deze rijstveldwandeling met Andy.

Rp. 300,000 p.p. (max. 6 personen)

Gili Gede, Gili Layar Snorkelen

Dit is een van de hoogtepunten en een “must” op het eiland. Je reist met onze manager Arga naar het zuidwesten van Lombok waar Arga is geboren. Hij begeleidt u in een privéauto naar het eiland Gili Gede. In onze privéboot, met koude drankjes aan boord, bezoek je het ongerepte eiland Gili Gede en het snorkeleiland Gili Layar. Op Gili Layar kun je nog snorkelen vanaf het strand en zul je versteld staan ​​van de ongerepte natuur. Lunchen in een van de rustige restaurants waar je je in het paradijs waant. Onze eigen snorkeluitrusting is voor u beschikbaar. Als je wilt hebben we een nieuw zwemvest tot je beschikking.

Rp. 1.200.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 300.000

Winkelen op Lombok

Deze tour is zeer geschikt voor iedereen die zijn souvenirs voor het thuisfront nog niet heeft gekocht. Maar de tour is ook erg leuk voor iedereen die het al heeft gedaan, omdat je zowel traditionele lokale als internationale winkelmogelijkheden zult ontdekken, die zullen beginnen op de Ampenan-markt. Deze dagelijkse markt begint elke dag om 5 uur met allerlei soorten vers voedsel. Op deze markt kopen alleen lokale mensen hun eten. Houd je neus dicht en geniet van de prachtige kleuren van alle leuke bekende maar ook onbekende groenten en fruit, vlees en vis. Op de eerste verdieping vind je ook een groot assortiment kleding, schoenen, bh’s enzovoort. Een echte ‘must do’ om te leren hoe Indonesische mensen hun eten en andere spullen kopen. Na de markt rijden we naar het Mataram-winkelcentrum. Dit is een lokaal Indonesisch winkelcentrum met interessante items om te kopen. Als je graag een typisch Indonesisch pakhuis wilt zien, moet je 3 minuten lopen naar Ruby en je ogen laten kijken naar een geweldig assortiment huishoudelijke artikelen. Zo niet, dan brengt de chauffeur je rechtstreeks naar Epicentrum, het nieuwe grote winkelcentrum met vier verdiepingen en een mix van internationale en lokale items om te ontdekken. Als u wilt, kunt u lunchen in een van de vele lokale of internationale restaurants. Dan is het tijd om serieus souvenirs te kopen in Sasaku en / of Lombok Exotic Sentral. Je vindt hier alles wat strandverkopers je op het strand zullen verkopen; T-shirts, sarongs, armbanden, parels, houten kunst enzovoort. U hoeft niet te onderhandelen, de prijs is vast en laag. Ook kun je hier rustig winkelen omdat je niet geïrriteerd raakt door het personeel dat dingen aan je probeert te verkopen. Na de aankoop wordt u weer naar Bale Solah gebracht.

Rp. 700.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 125.000

Mataram Cultuur Stad Toer

Deze tour belicht enkele van de bezienswaardigheden in de buurt van de hoofdstad van Lombok, Mataram. We beginnen met het rijden naar een plek waar je kunt zien hoe tahu (tofu) wordt geproduceerd. Een heel interessant proces. Daarna bezoeken we een lokale middelbare school om meer te leren over traditionele Sasak batik. Als we de school verlaten, gaan we op weg naar het historische Narmada, gebouwd in 1727 als het zomerpaleis van een voormalige Balinese koning van Lombok en dan verder naar het Mayura Water Palace, dat deel uitmaakte van het Koninklijk Hof van het voormalige Balinese koninkrijk in Lombok. Daarna bezoeken we PuraMeru, de grootste hindoetempel op Lombok. Voor een lekkere lunchpauze raden we Dapoer Sasak aan. Een heel mooi en groen rijstveld in het midden van de grote stad Mataram. Je kunt een leuke plek kiezen om te lunchen en te genieten van het prachtige uitzicht op de groene rijstvelden. Als de lunch voorbij is, gaan we naar onze eindbestemming naar een van de ‘must see’-gebouwen van Lombok: het nieuwe islamitische centrum in het hart van Mataram. Na de aardbeving in augustus 2018 was het in aanbouw, maar nu is het weer open voor publiek. Een lid van het Islamitisch Centrum leidt je door het enorme gebouw en laat je de leukste plekjes zien om foto’s te maken. U zult genieten van een fantastisch uitzicht vanaf de 114 meter hoge minaret. Het Islamitisch Centrum vraagt ​​geen toegangsprijs, maar vraagt ​​om een ​​donatie zodat ze deze prachtige plek open kunnen houden voor ‘toeristisch’ publiek. Overtuigd dat het een prachtige dag was, wordt u naar huis gebracht naar Bale Solah.

Rp. 850.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 185.000

Sasak Dorp en Kuta Beach

Sasak-mensen zijn de inheemse inwoners van Lombok en deze tour belicht het beste van de Sasak-cultuur. We beginnen met het rijden naar Banyumulek Village om te zien hoe traditioneel aardewerk wordt gemaakt en van daaruit reizen we naar een wevend dorp, Sukarare, om te leren hoe ‘songket’ en textiel met ingewikkelde ontwerpen vakkundig geweven oude ‘back-strap’ weefgetouwen zijn. Richting het zuiden bezoeken we Rambitan om traditionele architectuur, oude wooncomplexen en Sasak-huizen met gedroogde waterbuffelmestvloeren te zien. Nadat we daar de lokale bevolking hebben ontmoet, gaan we verder naar het zuidkustgebied van Kuta, beroemd om zijn witte zandstranden en surfpauzes van wereldklasse – er is ook een grote verscheidenheid aan restaurants en cafés. U kunt een verfrissende duik nemen in het prachtige Tanjung AanBay en vervolgens stoppen bij het prachtige Seger-strand om het verhaal van de legendarische Sasak-prinses Mandalika te leren kennen voordat u terugkeert naar uw hotel.

Rp. 800.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 175.000

Senaru Watervallen

Dit is een spectaculaire en avontuurlijke dagtour naar prachtige watervallen in het noorden. Onderweg geniet u van geweldige uitzichten over de kust en de landbouw, om nog maar te zwijgen van die van de beroemde vulkaan van Lombok, Mt Rinjani en zijn weelderige uitlopers. Terwijl we in Rinjani National Park zijn, bezoeken we de torenhoge Sendang Gile-waterval, gelegen op 600 m boven zeeniveau aan de voet van de vulkaan. Dan, voor de avontuurlijke, zullen we onze trektocht voortzetten, over een snelstromende beek naar de tweede enorme waterval, Tiou Kelep. Na de lunch in een restaurant met een fantastisch uitzicht over de vallei, bezoeken we Senaru, een traditioneel Sasak-dorp, om de oorspronkelijke bewoners van Lombok te zien en te leren kennen, en vervolgens de Bayan Beleq-moskee, een gerespecteerd historisch islamitisch erfgoed. We keren terug naar Senggigi via de prachtige kustweg die uitkijkt over de drie ‘Gilis’ en spectaculaire baaien.

Rp. 800.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 175.000

Sport Intensief of Relax Massage

Als je je dagelijkse beslommeringen wilt vergeten en je helemaal ontspannen wilt voelen, probeer dan een massage bij Bale Solah. Onze manager kan voor u een afspraak maken met Farida, onze masseur. Farida leerde haar traditionele massagetechnieken van haar grootmoeder en gebruikt haar traditioneel bekwame technieken om je lichaam te laten ‘ontspannen’ van dagelijkse of werkstress en je lichaam totaal ontspannen te laten voelen. Vertel het haar als je problemen hebt met gespannen spieren in je nek of terug en ze zal ze losmaken. U kunt zelf beslissen of u een sportintensieve massage of een ontspannende massage wilt en helemaal van uw massage geniet. Vraag onze manager om een ​​afspraak te maken. Farida komt naar Bale Solah en je krijgt de massage op je kamer. We zorgen voor schone handdoeken en een sarung op je bed.

Rp. 100.000 1 uur p.p.

De 3 Gili Eilanden

Een bezoek aan Lombok is niet compleet zonder een reis naar de drie prachtige koraaleilanden – Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Het zijn enkele van de populairste toeristische attracties van Lombok, met hun kristalheldere azuurblauwe water, witte zandstranden, relaxte charme en geweldige duik- en snorkelmogelijkheden.
Begin deze magische dag met een rit door het Monkey Forest en het heuvelachtige oerwoudlandschap van de Pusuk Pass naar een klein havendorp, Teluk Nare, waar we overstappen op een traditionele stempelboot voor de korte overtocht naar Gili Trawangan. Breng wat tijd door met zwemmen en luieren op de witte, fijne zandstranden en snorkel de fantastische riffen om een ​​prachtig onderwaterlandschap te zien – kleurrijke koralen vol met tropische vissen en enkele gigantische schildpadden. Er is hier een grote verscheidenheid aan restaurants die voor elk wat wils bieden, en na de lunch kunnen we vanaf de boot snorkelen om andere koraalriffen dichter bij Gili Meno en Gili Air te verkennen. Op onze terugreis langs de verbazingwekkende kustweg stoppen we bij de uitkijkpunten van Nipah en Malimbu voor een prachtig uitzicht over Bali over de Lombok-straat.

Rp. 2.000.000 2 pers.,Elke extra pers. tot 6 pers. Rp. 550.000

Authentieke Indonesische Kook Workshop

Rp. 900.000 1 pers.